Selecteer een pagina

EMVI-plannen en BVP-dossiers

Of je nu meedoet met een Europese aanbesteding of een onderhandse: de aanbestedende dienst vraagt vaak ‘kwaliteitsstukken’. Zoals een plan van aanpak, een implementatieplan of je visie op duurzaamheid. Projectspecifiek wel te verstaan. Ik kan je op verschillende manieren helpen om je kwaliteitsstukken te verbeteren. Hieronder lees je de drie opties. 

Optie 1: Van strategiesessie tot laatste punt.

Samen starten we het proces snel op en maken een heldere planning. De mijlpalen van de aanbestedende dienst zijn het uitgangspunt.

We starten met een strategiesessie: wat zijn de uitdagingen van het project en waar ligt jullie onderscheidend vermogen? We behandelen de vragen van de opdrachtgever één voor één: wat is jullie aanpak en wat levert dat de klant op?

Vervolgens ga ik schrijven. Het schrijven gebeurt in drie rondes. Tussendoor reviewen we het plan en scherpen het plan steeds verder aan.

 • Versie 1: Puntsgewijze weergave van jullie aanpak en antwoord. Staat alles erbij wat je wilt vertellen? Of kreeg je na onze strategiesessie nog een brainwave: vul het aan.
 • Versie 2: Ik werk versie 1 uit. Je plan wordt nu een leesbaar verhaal. Jullie checken de inhoud en beantwoorden de vragen die ik nog heb.
 • Versie 3: Ik vul versie 2 aan met jullie input en aanpassingen. Klaar is Kees!

Uiteraard is dit de ideale wereld. In de praktijk blijkt dat er meer dan 3 versies van de plannen nodig zijn om tot het droomresultaat te komen. Soit. Flexibiliteit is mijn toverwoord.

Optie 2: Kennisdragers interviewen

De strategie is intern bepaald en nu moeten jullie gaan schrijven. Vaak hoor ik “We hebben de kennis wel, maar we kunnen het niet opschrijven.” Prima! Ik interview de inhoudelijke experts, stel de irritante vragen (“Wat bedoel je daar precies mee?” Of “Wat merkt de opdrachtgever daarvan?”) en schrijf op wat zij hebben verteld. Vervolgens werken in twee reviewrondes naar het eindproduct toe.

Optie 3: Aanbestedingsredactie

Jullie hebben de plannen geschreven en willen graag een kritische blik. Kom maar door. Ik review de plannen door de ogen van de aanbestedende dienst. Ik toets of al hun vragen terugkomen in jullie antwoord en of de voordelen voor de klant duidelijk en concreet in de tekst staan. Tot slot zorg ik voor leesbare zinnen en actief taalgebruik.

Ook handig om te weten: wat doe ik niet?

Calculatie, formulieren en de boel uploaden.

Liever zelf leren?

Wil je een duurzaam resultaat en zelf de kwaliteit van jullie plannen en dossiers verhogen? Organiseer dan een training om jouw tendermanagers en emvi-schrijvers op te leiden. Onderwerpen die in mijn op maat gemaakte, driedaagse training zijn onder andere:

 • Hoe bepaal je je winstrategie?
 • Zó werk je in een goede en herkenbare structuur
 • Híer plaats je je winstrategie in de tekst

Sector-onafhankelijk

Ik werk sector-onafhankelijk. Dat kan prima want ik blijf van de inhoud af. De inhoud komt van mijn opdrachtgevers en ik ben van de vorm en tone of voice. En daardoor kan het dat ik winnende plannen en dossiers heb geschreven over:

 • Catering
 • Tandtechniek
 • Bouw
 • Infra
 • Installatietechniek
 • Detachering
 • Bloemen
 • Groenvoorzieningen
 • Dakonderhoud
 • ICT
 • Schoonmaak
 • Beveiliging
 • Postbezorging
 • Wmo

Kennis maken? Koffie drinken!